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1.0 Report Summary 
 
1.1 The Leader has called for a report to be considered by the Committee 

which would lead to a new provision in the Constitution providing for 
questions to be put to Cabinet members at Cabinet meetings by 
members of the Council. 
 

1.2 This report sets out proposals for a change to the Procedure Rules, 
which would enable this to happen. 

 
2.0 Decision Requested 
 
2.1 That the Committee recommend to Council that the draft provisions 

referred to in paragraphs 8.4 & 8.5 of the report be adopted and that the 
Interim Borough Solicitor be authorised to make such changes to the 
Constitution as he considers are necessary to give effect to the wishes 
of Council. 

 
3.0 Wards Affected 
 
3.1 All Council wards are affected. 
 
4.0 Policy Implications  
 
4.1 The recommendations of this report have no direct policy implications. 
 
5.0 Financial Implications  
 
5.1 The recommendations of this report have no direct financial 

implications. 
 
6.0 Legal Implications  
 
6.1 If the recommendations of this report are accepted, Council must be 

asked to approve the consequent changes to the Constitution.  
 
7.0 Risk Management  
 
7.1 No risks would appear to be associated with the recommendations of 

this report. 



 
8.0 Information 
 
8.1 At the meeting of Council on 13th December 2012, the Leader seconded 

a proposal by Councillor David Newton that a new provision should be 
included in the Council Procedure Rules which would allow questions to 
be put to Cabinet members by members of the Council, at Council 
meetings, without notice first being given. 

 
8.2 This proposal was agreed, and will now be included in the Constitution. 
 
8.3 The Leader has called for a similar provision to be put in place, which 

would allow for questions, without notice, to be put to Cabinet members 
by members of the Council at meetings of Cabinet.  

 
8.4 This report therefore proposes that the Constitution should be amended 

to include a provision, which would allow 20 minutes for questions to be 
put to Cabinet members by members of the Council at Cabinet 
meetings. Notice of these questions would not need to be given in 
advance of the meeting.   

 
8.5 The Rules previously agreed by Council, which applied to questions at 

Council would be adapted appropriately for the purposes of questions to 
Cabinet members: 

 
• Questions must relate to the powers, duties or responsibilities of the 

Cabinet. 
• Questions put to Cabinet members must relate to their portfolio 

responsibilities. 
• The Leader will determine how Cabinet question time should be 

allocated where there are a number of members wishing to ask 
questions. 

• Questions will be brief, clear and focussed. 
• Questions which the Leader deems to be inappropriate, frivolous, 

derogatory or vexatious will not be allowed. 
• Questions will not be allowed which repeat, or which are 

substantially the same as questions asked at a meeting of Council 
or Cabinet within the preceding 3 months. 

• Where any question might be disallowed under the agreed 
provisions, the Leader, as chairman of Cabinet will have absolute 
discretion to determine whether or not to do so. 

• Questions will be asked and answered without discussion.  In 
replying, the Cabinet member responding will use their reasonable 
endeavours to address the matters raised in the question.  The 
Cabinet member responding may decline to answer any question or 
may: reply direct, reply by reference to a publication, or reply by 
written answer. 

• Following each answer, the questioner may ask a concise and 
focussed supplementary question which relates to the subject 
matter of the initial question and answer.  The Leader may choose 



to disallow a supplementary question if, in his opinion, it is 
inappropriate or unduly lengthy.  The Cabinet member answering 
the supplementary question will decide whether or not to reply. 

• Where a question relates to a matter which appears on the agenda 
of the Cabinet meeting in question, the Leader may allow the 
question to be asked at the beginning of consideration of that item. 

• Whilst formal notice of questions is not required; until such time as 
the operation of these arrangements can be reviewed, any member 
wishing to ask a question as part of Cabinet question time should 
be asked to give an advance indication of their intention to do so, 
providing at least one working day’s notice and a reasonable 
indication of the subject matter of their intended question.  

 
9.0 Access to Information 
 
 The background papers relating to this report can be inspected by 

contacting the report writer: 
 
 Name: Brian Reed 
 Designation: Democratic and Registration Services Manager 
 Tel No: 01270 686670 
 Email: brian.reed@cheshireeast.gov.uk  
 

 


